توجه : تمامی مطالب این سایت از سایت های دیگر جمع آوری شده است. در صورت مشاهده مطالب مغایر قوانین جمهوری اسلامی ایران یا عدم رضایت مدیر سایت مطالب کپی شده توسط ایدی موجود در بخش تماس با ما بالای سایت یا ساماندهی به ما اطلاع داده تا مطلب و سایت شما کاملا از لیست و سایت حذف شود. به امید ظهور مهدی (ع).

    برای تبخیر آب به چه چیزی نیاز است

    1 بازدید

    برای تبخیر آب به چه چیزی نیاز است را از سایت اسک 98 دریافت کنید.

    بخار آب

    بخار آب

    بخار آب نام آب در فاز گازی آن در آب‌کرهٔ زمین است. هوای بدون بخار آب را هوای خشک می‌گویند. این نوع هوا در هواکره وجود ندارد، حتی در جو روی بیابان‌ها و عرض‌های بالا. هوای خشک به علاوه رطوبت را هوای مرطوب می‌گویند. تبخیر که عامل مرطوب ساختن هوای خشک است، از سطح اقیانوس‌ها و آب‌های سطحی و تعرق، منبع رطوبت هوا و ایجاد ابرها و بارندگی است. حداکثر بخار آب موجود در جو ۴–۳ درصد است.

    بخار آب موجود در جوّ در متعادل نگاه‌داشتن درجه حرارت جوّ کره زمین نقش عمده‌ای دارد. زیرا بخار آب امواج تشعشعی با طول موج بلند را جذب می‌کند. پس اگر در جو مقدار بخار آب کم باشد، اختلاف درجه حرارت بسیار زیاد می‌شود. پس بحث در مورد متغیرهای هوای مرطوب از جمله رطوبت نسبی حائز اهمیت است.

    رطوبت[ویرایش]

    برای تبدیل یک گرم آب به بخار آب در حدود ۵۴۰ کالری حرارت لازم است به عبارت دیگر برای تبخیر ۱ کیلوگرم آب (1000 cc) معادل ۵۴۰۰۰۰ کالری انرژی لازم است که معادل ۲۲۵۶ کیلو ژول می‌باشد. این مقدار گرما از محیط اطراف جذب می‌شود. بدین جهت عمل تبخیر گرماگیر یا سرمازا است. در صورتی که در عمل میعان حرارت آزاد شده موجب ازدیاد گرمای محیط می‌شود. هر چه هوا گرمتر باشد، بخار آب بیشتری می‌تواند در هوا ذخیره شود، ولی به هر حال ذخیره بخار آب در هوا محدود است. موقعی فرا می‌رسد که اگر بخار آب وارد هوا شود، به صورت ذرات ریز آب ظاهر می‌شود. در این حالت گفته می‌شود که هوا از بخار آب اشباع شده‌است.

    متغیرهای هوای مرطوب[ویرایش]

    رطوبت مطلق[ویرایش]

    مقدار بخار آب موجود در واحد حجم از هوا را رطوبت مطلق می‌گویند. واحد آن گرم بر متر مکعب یا میلی‌گرم در لیتر است. اگر فشار هوا p و فشار بخار آب e باشد، فشار هوای خشک (p - e) خواهد شد: (طبق قانون دالتون) برای اندازه‌گیری فشار بخار آب در ظرفی به حجم یک متر مکعب که هوای درون آن با محیط بیرون هیچگونه ارتباطی نداشته باشد، انتخاب می‌کنیم. هوای درون آن را با بارومتر اندازه می‌گیریم.

    سپس مقداری اسید سولفوریک درون ظرف ریخته، دوباره فشار را اندازه می‌گیریم. تفاضل بین دو فشار اندازه‌گیری شده، فشار بخار آب است. پس خواهیم داشت:

    m = av

    a= m/v

    d = m/m

    که در آنm جرم بخار آب، m جرم هوای خشک، d چگالی بخار آب نسبت به چگالی هوای خشک و a وزن مخصوص هوا در شرایط متعارفی است.

    (pv = p0v0 (1+ αt) → v0 = pv/p0 (1+ αt

    (m= adv0 = ad pv/p0 (1+αt

    این نکته حائز اهمیت است که درحالت کلی هوای خشک را گاز کامل در نظر می‌گیریم و از قانون عمومی گازهای کامل pv = RT استفاده می‌کنیم. وزن یک متر مکعب هوا ۱۲۹۳ گرم و چگالی بخار آب نسبت به هوا ۶۲٫۰ است. با در دست داشتن e فشار بخار آب و دمای محیط می‌توان m را پیدا کرد.

    رطوبت اشباع[ویرایش]

    اگر مقدار حداکثر بخار آب در دمای ثابتی وارد هوا شود، گویند هوا در این درجه حرارت از بخار آب اشباع شده و دارای رطوبت اشباع می‌باشد: فشار یا کشش بخار آب را در این حالت فشار بخار اشباع شده در درجه حرارت مزبور می‌نامند.

    رطوبت نسبی[ویرایش]

    بنا به تعریف، رطوبت بت نسبی، نسبت رطوبت مطلق در دمای t به رطوبت اشباع در همان دما می‌نامند. به عبارت دیگر نسبت بخار آب موجود در حجم معینی از هوا در دمای t به وزن بیشینه بخار آبی که می‌تواند در همین حجم در دمای t داشته باشد را رطوبت نسبی می‌گویند.

    فشار بخار آب[ویرایش]

    جو مخلوطی است از گازهایی است که هر یک دارای فشار جزئی می‌باشند. فشار هوا در هر نقطه برابر مجموع فشارهای جزئی وارده از طرف هر گاز به انضمام بخار آب است. مقدار بخار آب موجود در هوا با مکان و زمان تغییر می‌کند. هرگاه فشار بالای سطح آب (یا زمین) در زمان معین و در دمای معین به صورت اشباع در آید، فشار جزئی بخار آب در آن زمان و دما را فشار اشباع گویند.

    چنانچه هوا گرمتر شود موجب تبخیر مولکولهای بیشتری می‌شود تا آنکه فضای بالایی سطح آب (زمین) به حالت اشباع در می‌آید؛ بنابراین فشار بخار جزئی آب به دما بستگی دارد و با افزایش دما، فشار بخار اشباع نیز افزایش می‌یابد. هر چه دما کمتر باشد، مقدار بخار آب لازم برای رسیدن به مرحله اشباع کمتر است.

    نقطه شبنم[ویرایش]

    اگر دمای هوا به درجه‌ای برسد که در آن هوای مفروض صد در صد از بخار آب اشباع گردد (فشار ثابت)، چنین درجه‌ای به نقطه شبنم موسوم است. برای اندازه‌گیری ابتدایی نقطه شبنم در یک ظرف که جداره خارجی آن کاملاً صیقلی باشد، اختیار کرده و مخلوط آب و یخ در آن قرار می‌دهیم. هرگاه روی جدار خارجی ظرف با هوای مورد نظر در تماس است. به تدریج ذرات بخار آب به صورت مایع (شبنم) پیدا شده، در دمای آب را بوسیله دماسنج تعیین می‌کنیم این دما درجه اشباع یا نقطه شبنم است.

    تغییرات رطوبت نسبی[ویرایش]

    تغییرات شبانه‌روزی رطوبت نسبی برعکس تغییرات شبانه‌روزی درجه حرارت است. بیشینه آن کمی قبل از طلوع آفتاب و کمینه آن در حدود ساعت ۲ بعد از ظهر است. تغییرات سالانه رطوبت نسبی منظم نیست و نسبت به موقعیت منطقه تغییر می‌کند. رطوبت نسبی نسبت به ارتفاع نیز کاملاً نامنظم است و نمی‌توان قاعده خاصی برای آن بیان کرد. به گونه ای که ممکن است در اطراف یک ابر رطوبت نسبی صد در صد باشد و در فاصله کمی از آن خیلی کمتر از این مقدار باشد.

    تبخیر: تبدیل آب از مایع به بخار[ویرایش]

    تبخیر پدیده‌ای است که آب از مایع به بخار تبدیل می‌شود. تبخیر اولین راه بازگشت آب مایع به چرخه آب به شکل بخار آب در اتمسفر است. مطالعات نشان داده‌است که تبخیر از اقیانوس‌ها، دریاها، دریاچه‌ها و رودخانه‌ها نزدیک به ۹۰ درصد رطوبت اتمسفر زمین را تشکیل می‌دهند و ۱۰ درصد باقی‌مانده از تعرق گیاهان است. برای انجام تبخیر به (انرژی) به صورت گرما نیاز است. برای شکسته شدن پیوندهای بین مولکولی در آب نیاز به صرف (انرژی) است، بنابراین دلیل تبخیر آسان آب در دمای ۱۰۰ درجه سلسیوس و تبخیر بسیار کم در دمای انجماد پایین بودن انرژی گرمایی است. وقتی که رطوبت نسبی هوا ۱۰۰ درصد است که به آن وضعیت اشباع می‌گویند، تبخیر دیگر متوقف می‌شود. فرایند تبخیر گرما را از محیط اطراف کسب می‌کند و به همین دلیل است که هنگام تبخیر از روی پوست، خنکی احساس می‌شود.

    منابع[ویرایش]

    http://demashnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=رطوبت+نسبی&SSOReturnPage=Check&Rand=0[پیوند مرده]

    منبع مطلب : fa.wikipedia.org

    مدیر محترم سایت fa.wikipedia.org لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    تبخیر (آشنایی با 4 عامل تاثیر گذار و 6 نکته طلایی Evaporation)

    مرورگر شما از این ویدیو پشتیبانی نمیکنید.

    حتما شما هم در زندگی بار ها و بار ها شاهد پدیده تبخیر و یا بخار شدن آب بوده اید.

    این پدیده ممکن است گاهی ضرر آفرین بوده و گاهی فواید فوق العاده کاربردی داشته باشد.

    در ادامه با ما همراه باشید تا درباره این اتفاق در طبیعت بیشتر بدانید.

    #1 مفهوم تبخیر چیست؟ (Evaporation)

    پدیده تبخیر به دلیل افزایش فشار و دما اتفاق می افتد.

    در یک جمله، تغییر فاز مایع به گاز منجر به تولید بخار می شود.

    این فرآیند بخش اساسی در چرخه تولید آب بوده و به طور مداوم در سراسر طبیعت انجام می شود.

    بخار شدن در سطح مایع صورت می گیرد و آن را به فاز گازی تبدیل می کند.

    #2 دمای تبخیر آب

    فرایند تبخیر

    آب در دمای 100 درجه سانتی گراد (212 درجه فارنهایت) به جوش می آید اما
    فرآیند تبخیر شدن در واقعیت از دمای صفر درجه سانتی گراد (23 درجه فارنهایت) شروع می شود اما به شدت آهسته و کند است.

    زمانی که دما افزایش پیدا می کند میزان بخار نیز افزایش می یابد.

    میزان این کمیت به دما و مقدار آب بستگی دارد.

    به عنوان نمونه این فرآیند در صحرا رخ نمی دهد چون علی رغم دمای زیاد آبی آنجا نیست که تبخیر شود.

    این فرآیند همیشه در جریان است، هم به صورت طبیعی در پیرامون جهان و هم به دست بشر.

    در اطراف اقیانوس ها و دریاهای جهان پدیده بخار شدن آب بیشتر دیده می شود.

    فضای بیشتر زمین از قطب ها تا خط استوا را آب فراگرفته است.

    اگر به دمای آب اقیانوس ها توجه کنید خواهید دید که میزان فرآیند تبخیر در نزدیکی خط استوا بیشتر است.

    زیرا در این نواحی جغرافیایی آب دمای بالایی دارد.

    بنابراین نرخ تولید بخار متناسب با دمای نواحی تعیین می شود.

    یکی از چاشنی های اصلی مورد استفاده بشر در غذا ها نمک است.

    اگر به آب های شور زمان کافی دهید که به طور کامل بخار شوند نمک آن ها استخراج می شود.

    نمکی که از این نوع آب ها گرفته می شود طعم شور را به غذا ها می دهد.

    حوضچه های نمک به آرامی در دمای معمولی آب خود را از دست داده و به منظور تولید نمک مورد بهره برداری قرار می گیرند.

    یکی از روش های حذف نمک و شیرین سازی آب استفاده از تبخیر است.

    #3 تفاوت جوشیدن و تبخیر سطحی

    زمانی که مایعات به دمای جوش خود نزدیک می شوند دو اتفاق متفاوت رخ می دهد:

    1- جوشیدن

    2- تبخیر سطحی

    فرآیند بخار شدن در سطح مایعات انجام می شود در حالی که جوشیدن در حجم اتفاق می افتد.

    همان طور که اشاره شد بخار شدن تغییر فاز مایع به گاز است.

    البته در حالی که هنوز دمای ماده به نقطه بحرانی جوش نرسیده باشد.

    زمانی که فشار بخار ماده از فشار بخار تعادلی کمتر باشد نیز این پدیده مشاهده می شود.

    جوشیدن نیز انتقال فاز مایع به بخار است ولی
    در هنگام جوشیدن حباب های بخار زیر سطح مایع تشکیل می شوند.

    این پدیده زمانی رخ می دهد که فشار تعادلی بخار ماده بیشتر یا مساوی با فشار بخار محیط باشد.

    آنگاه شما حباب های بخار را خواهید دید که به سطح می آیند و می ترکند.

    دمای شروع فرآیند جوشیدن را نقطه جوش می گویند که با فشار محیط تغییر می کند.

    #4 فرآیند تبخیر چگونه انجام می شود؟

    مولکول های مایع جهت بخار شدن باید نزدیک سطح قرار بگیرند.

    همچنین در زمان خارج شدن از سطح باید انرژی جنبشی کافی به منظور شکستن پیوند های بین مولکولی را دریافت کنند.

    میزان انرژی جنبشی در این شرایط به دما بستگی دارد.

    زمان زیادی طول می کشد که آب یک لیوان در محیط اتاق به بخار تبدیل شود.

    در حالی که اگر به آن گرما بدهید و دمای آب را افزایش دهید این اتفاق زودتر رخ می دهد.

    چرا بعد از تعریق احساس خنکی دارید؟ خیلی ساده است.

    زیرا مولکول های سطحی زمانی که انرژی جنبشی کافی را از بدن دریافت می کنند، بخار می شوند و
    برای این کار از گرمای بدن استفاده می کنند.

    بنابراین دمای بدن کاهش می یابد. این فرآیند به نام خنک کننده تبخیری شناخته می شود.

    این رویداد خنک کننده دلیل خشک شدن سریع تر لباس در هنگام استفاده از اتوی بخار است.

    در حالت عادی موها بعد از حمام کردن زمان زیادی جهت خشک شدن نیاز دارند.

    ولی سشوار با وزیدن هوای گرم به این روند سرعت می بخشد.

    چگونگی انجام تبخیر

    #5 عوامل تاثیر گذار در روند این فرآیند

    با توجه به موارد عنوان شده به سادگی عواملی که
    در سرعت این فرآیند اثر می گذارند قابل شناسایی هستند:

    در صورت افزایش دما جنبش مولکول ها بیشتر شده و
    به مولکول های سطحی این انرژی منتقل می شوند.

    این جریان انتقال باعث می شوند روند بخار شدن سریعتر شود.

    هرچه سطح مایع بیشتر باشد فرآیند بخار شدن در هنگام افزایش دما بیشتر می شود.

    با تغییر ارتفاع از سطح دریا فشار محیط تغییر می کند که
    در روند بخار شدن دگرگونی ایجاد می شود.

    اگر هوا در اطراف ماده جریان داشته باشد زمان کمتری به منظور تبخیر نیاز آن است.

    زیرا جریان هوا از افزایش غلظت روی سطح ماده جلوگیری کرده و روند بخار شدن را تسریع می کند.

    هرچه مایع دارای سطح بیشتری باشد بخار سریع تر تولید می شود چون
    افزایش سطح به تعداد مولکول های بیشتری اجازه فرار می دهد.

    البته باید توجه داشت پیوند های بین مولکولی در میزان انرژی مورد نیاز در این فرآیند تاثیر می گذارد.

    کاربرد فرایند تبخیر

    #6 کاربرد های تبخیر

    همانطور که در مثال ها گفته شد در بسیاری از موارد در طبیعت پدیده بخار شدن باید وجود داشته باشد زیرا
    در صورت نبود آن در چرخه حیات اختلال ایجاد می شود.

    همچنین این پدیده در بسیاری از صنایع کاربرد دارد.

    از جمله کاربردهای آن به موارد زیر اشاره شده است:

    کلام آخر

    فرآیند بخار شدن در طول روز و اطراف ما در جریان است. حتی در تولید باران.

    اغلب تبخیر شدن سطحی را با جوشیدن یکی در نظر می گیرند که این موضوع اشتباه است.

    باید بدانیم پدیده تبدیل فاز مایع به بخار در سطح مایعات اتفاق می افتد.

    در حالی که جوشیدن ناشی از خروج حباب های بخار از داخل مایع است.

    تعریق در روزهای گرم تابستان به مهندسانی که
    در عسلویه فعالیت می کنند کمک می کند که کمی احساس خنکی کنند.

    بخار در تسریع روند خشک شدن لباس ها نقش قابل توجهی دارد.

    همچنین در تولید چاشنی پر استفاده مانند نمک از فرآیند تبخیر استفاده می شود.

    عوامل مختلفی مانند دما، وزش هوا، سطح مایع و… در این فرآیند تاثیر می گذارند.

    واضح است هرچه دما افزایش یابد مولکول های موجود در مایعات انرژی جنبشی بیشتری را کسب کرده و فرار می کنند.

    دما باید به اندازه ای باشد که انرژی لازم به منظور شکستن پیوند ها را در مولکول ها ایجاد کند.

    موارد ذکر شده از اهمیت این فرآیند در چرخه حیات موجودات روی زمین خبر می دهند.

    امیدواریم که با بیان مطالب فوق در جهت رفع ابهامات این مفهوم به مهندسان قدمی برداشته باشیم.

    منبع مطلب : namatek.com

    مدیر محترم سایت namatek.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    ....... 1 ماه قبل
    0

    داشگی جواب بدید

    ....... 1 ماه قبل
    0

    برای تبخیر اب دریا ها و اقیاموس ها چه چیز نیاز است ؟

    ناشناس 2 ماه قبل
    0

    برای تبخیرآب دریاهابه چه چیزی نیازاست

    مهدی 1 سال قبل
    1

    نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    برای ارسال نظر کلیک کنید