مهم ترین صنایع مادر در کشور ما کدامند
مهم ترین صنایع مادر در کشور ما کدامند را از سایت اسک 98 دریافت کنید.
صنایع مادر چیست؟
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری میزان، صنایع جامع یا مادر صنایعی هستند که با تعداد وسیعی از فناوریها سروکار دارند، حجم و قطعات مورد استفاده در آنها بسیار است و با صنایع دیگر ارتباطات زیادی دارند.
به عبارت دیگر این صنایع لکوموتیو حرکت بسیاری از صنایع محسوب میشوند و از بازار بزرگ و مطمئنی برخوردارند.
تعداد اینگونه صنایع زیاد نیست، بهعنوان مثال صنعت خودرو، فولاد و... از جمله این صنایع بهشمار میروند.
بر این اساس در حال حاضر صنایع جامع (مادر) در جهان بهشدت مورد توجه قرار گرفتهاند. البته میتوان به صنایعی از جمله نفت و گاز و مسکن اشاره کرد که در کشورمان بسیار مطرح است.
صنایع جامع را گاهی صنایع فناوری بزرگ big tech نیز میگویند، البته نه به معنای بزرگی فیزیکی بلکه از نظر تعداد و گستردگی فناوریهای مرتبط با این صنایع. با تدوین برنامههایی که در آن نقش و جایگاه بازیگران صنایع مشخص و از طرف دیگر قواعد کسبوکار برای این صنایع نیز به درستی تعریف شوند میتوان راه همواری برای توسعه و پیشرفت صنایع مادر فراهم کرد. این صنایع نقشی تاثیرگذار بر اشتغالزایی و توسعه کشور دارند.
این صنایع با هدف تقویت بنیه صنایع کوچک و زیردستی کشور راهاندازی شده است.
انتهای پیام/
منبع مطلب : www.mizanonline.com
مدیر محترم سایت www.mizanonline.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
صنایع مادر، اشتغالزا و ارزآور و زیربنای توسعه
پرستو بیرانوند -گروه گزارش: یکی از نیازهای مهم و اساسی برای توسعه کشورها، توسعه صنایع جامع یا مادر است.
صنایع جامع صنایعی هستند که با تعداد وسیعی از فناوریها سروکار دارند، حجم و قطعات مورد استفاده در آنها بسیار است و با صنایع دیگر ارتباطات زیادی دارند. به عبارت دیگر این صنایع لکوموتیو حرکت بسیاری از صنایع محسوب میشوند و از بازار بزرگ و مطمئنی برخوردارند. تعداد اینگونه صنایع زیاد نیست، بهعنوان مثال صنعت خودرو، فولاد و... از جمله این صنایع بهشمار میروند.
بر این اساس در حال حاضر صنایع جامع (مادر) در جهان بهشدت مورد توجه قرار گرفتهاند. البته میتوان به صنایعی از جمله نفت و گاز و مسکن اشاره کرد که در کشورمان بسیار مطرح است. صنایع جامع را گاهی صنایع فناوری بزرگ big tech نیز میگویند، البته نه به معنای بزرگی فیزیکی بلکه از نظر تعداد و گستردگی فناوریهای مرتبط با این صنایع. با تدوین برنامههایی که در آن نقش و جایگاه بازیگران صنایع مشخص و از طرف دیگر قواعد کسبوکار برای این صنایع نیز به درستی تعریف شوند میتوان راه همواری برای توسعه و پیشرفت صنایع مادر فراهم کرد. این صنایع نقشی تاثیرگذار بر اشتغالزایی و توسعه کشور دارند.
صنایع مادر و تاثیر آن بر اشتغالزایی
انسان از دیرباز برای ادامه حیات خود مجبور به کار، تلاش و فعالیت بوده، اما در تاریخ تمدن، هیچ گاه از این کار و تلاش به عنوان شغل یاد نمیکنند، بلکه با شکلگیری جوامع انسانی و تقسیم کار در بین آنها، مبحثی به نام «شغل» موضوعیت پیدا کرد. اشتغالزایی نیازمند سرمایهگذاری کلان است تا در کنار فعالیت صنایع مادر، کارگاههای کوچک و در نتیجه اشتغال پایدار حاصل شود. دکتر حسن روحانی پیش از انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۹۲ گفته بود در سال ۱۳۸۴، ۲۰میلیون و ۸۶۰ شاغل داشتیم و در سال ۱۳۹۱، ۲۰میلیون و ۶۰هزار نفر. این وضعیت در حالی است که قرار بود بیش از ۱میلیون و ۵۰۰ هزار موقعیت شغلی در سال ایجاد شود.
حسن روحانی رییسجمهوری در چهارمین جلسه شورای عالی اشتغال، برطرف شدن ریشهای مشکل اشتغال را در گرو رونق واقعی در عرصه اقتصاد عنوان کرد. جلسات شورای عالی اشتغال هر ۶ ماه یک بار برگزار میشود که نظر به اهمیت ایجاد اشتغال و رفع این معضل، جلسات این شورا در دولت یازدهم با فواصل تقریبا ۴۵ روزه برگزار شده است.
وی با بیان اینکه اشتغال معضل جدی پیش روی کشور است، گفت: برای رفع مشکل اشتغال باید ابتدا حوزههایی که ظرفیتهای مناسب و بیشتری برای ایجاد اشتغال دارند و شغل سریعتر در آنها ایجاد میشود، مورد توجه قرار گیرند. رییسجمهوری افزود: صنعت توریسم، بخش معدن، صنعت و صنایع و فناوریهای نوین ازجمله زمینههایی هستند که ظرفیتهای مناسبی برای ایجاد اشتغال و در ضمن ایجاد تحرک در اقتصاد دارند.
احمد دنیانور، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد با بیان اینکه احداث صنایع مادر مثل صنعت فولاد در مناطق مختلف کشور میتواند کمک شایانی به اشتغالزایی کند، اظهار کرد: علاوه بر اشتغال مستقیم ۱۰۰ هزار نفر در صنایع پایین دست، صنعت حملونقل، صنایع بالادستی و معادن مسیر صنعتی شدن کشور فراهم میشود.
هماکنون سرمایهگذاری در بخش معدن نیاز به ایجاد زیربناهایی توسط دولت دارد، علاوه بر ایجاد زیربناها، لازم است تسهیلات بانکی و معافیتهای مالیاتی بهعنوان مشوق در نظر گرفته شود. تامین مواد اولیه و تامین گاز و برق موردنیاز صنایع، میتواند نگرانیهای سرمایهگذاران را کاهش دهد.
یکسوم صنایع مادر کشور در اراک
صنایع مادر با هدف تقویت بنیه صنایع کوچک و زیردستی کشور راهاندازی شده است. شمار صنایع مادر استان مرکزی به بیش از ۲۰ واحد میرسد که بخش عمدهای از اشتغال، تولید، فروش داخلی و صادرات را به عهده دارد. بنابراین یکسوم صنایع مادر کشور در اراک قرار دارد. در زمینه تولید آلومینیوم اکنون کارخانهای که در اراک است حرف اول را میزد و بیشترین تولید، فروش داخلی و صادرات آلومینیوم کشور را به خود اختصاص داده است که با سابقهای به اندازه انقلاب اسلامی واحدهای دیگر آلومینیومساز کشور را راهاندازی کرد.
سالانه بیش از ۶۰۰میلیون دلار کالای صنعتی از استان مرکزی صادر میشود که ۹۰درصد ارزش آن متعلق به صنایع مادر است. استان مرکزی جزو ۱۵ صادرکننده خدمات فنی و مهندسی است. مهمترین صنایع مادر استان که بیشتر در اراک قرار دارد شامل ماشینسازی، آذرآب، واگن پارس، پتروشیمی، تولید آلومینیوم ایران، پالایشگاه، کمباینسازی، پروفیل و گروه صنعتی کاوه است. اما آنچه اکنون مهمتر از نام این صنایع است موضوع راکد ماندن ظرفیت تولید این واحدهای صنعتی است. دادن پیمانها و تولید پروژهها به تولیدکنندگان و پیمانکاران خارجی ظرفیت تولید صنایع مادر را افزایش داد. نیمی از مردم استان مرکزی از محل صنعت ارتزاق میکنند و به تعبیر دیگر بیش از ۱۰۰ هزار نفر در استان مرکزی در بخش صنعت کار میکنند.
در این میان بخش عمدهای از نیروی اشتغال صنعت در واحدهای صنعتی بزرگ است و آرامش خاطر این کارگران و مهندسان در گروی استمرار تولید است.
اجرای درست اصل۴۴ در واگذاری صنایع بزرگ اصلی جدی در حوزه صنعت استان است، موضوعی که باوجود تاکیدات مسئولان بهدرستی اجرایی نشده است. نقدینگی، بانک و برنگشتن مطالبات زنجیره مشکلات صنعت را تشکیل میدهد که رفاه هرکدام از این موارد نیاز به همکاری و هماهنگی علاوه بر اتخاذ برنامهای مدون است. هدف از ایجاد صنایع مادر تقویت بنیه صنعتی کشور بوده که شامل صنایع فلزی، نساجی، کانی غیرفلزی، صنایع شیمیایی، صنایع دارویی و غذایی است.
در استان مرکزی بیش از ۲هزار و ۷۰۰ واحد صنعتی وجود دارد که این استان را در رده دوم صنایع مادر و رتبه چهارم در صنعت قرار داده است. در استان مرکزی ۱۴ شهرک صنعتی، ۱۴ ناحیه صنعتی و شهر بزرگ صنعتی کاوه برای استقرار صنایع استان نیز وجود دارد. گمرک استان مرکزی در اراک و ساوه و تالار بورس استان مرکزی از مراکزی هستند که در جهت توسعه خدمات بازرگانی داخلی و خارجی استان فعالیت و ارائه خدمات میکنند. سرمایهگذاری صنعتی در استان مرکزی به بیش از ۷۰هزار میلیارد تومان با فعالیت بیش از ۲هزار و ۷۰۰ واحد صنعتی میرسد.
صنایع مادر لرستان و نبود سرمایه در گردش
نماینده مردم کوهدشت در مجلس شورای اسلامی گفت: لرستان از نظر منابع صنایع مادر فقیر است و خیلی از کارخانهها به خاطر کوچک بودن و سرمایه در گردش با تعطیلی مواجه شده است. اللهیار ملکشاهی در جلسه نشست رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی لرستان اظهار کرد: یکی از اصلیترین شاخصها و زیرساختهای سرمایهگذاری، بحث امنیت است که خوشبختانه استان لرستان و بهخصوص شهرستانهای نورآباد و کوهدشت از این شاخصه برخوردار بوده و میتوان گفت در تمام طول دوران انقلاب، لرستان در مطلوبترین حالت برای امنیت در رتبههای دوم، سوم و پنجم بوده است.
وی افزود: لرستان از نظر منابع صنایع مادر فقیر است و بسیاری از کارخانهها به خاطر کوچک بودن و سرمایه در گردش با تعطیلی مواجه شده است. در کوهدشت دو، سه پروژه بسیار مهم ازجمله پتروشیمی، ذوبآهن و سیمان وجود دارد که مصوب شده و الان هم تثبیت شده و سرمایهگذار هم دارند اما این سرمایهگذاران نیاز به حمایت دارند. علی کائیدی نماینده مردم پلدختر در مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه این جلسه اظهار کرد: مشکل اشتغال لرستان با تلاش بخش خصوصی حل میشود اما بخش خصوصی هم انگیزه میخواهد.
وی دراین خصوص به اعطای تسهیلات به کارخانه سیمان پلدختر اشاره کرد و افزود: برای راهاندازی این کارخانه بهدنبال تسهیلات بودیم و در این زمینه به بانک مرکزی شعبه لرستان مراجعه شد و متاسفانه بانک بودجهای نداشت که به ما بدهد. کائیدی نبود منابع مالی دراستان و تعامل نداشتن بانکها را یک مشکل برشمرد و عنوان کرد: بخش خصوصی جدای داشتن منابع باید از تعامل ارزنده برخوردار باشد.
کردستان صنعت مادر ندارد
اگر تمام فعالیتهای اقتصادی را که با تولید کالا و خدمات با استفاده از ماشینآلات و تجهیزات ساخته دست بشر سر و کار دارد، بهعنوان یک کل تصور کنیم، هر صنعت، زیرمجموعهای از این کل است که تعداد زیادی از فعالیتهای مشابه را شامل میشود. نیز به این که در تمامی مناطق کشور صنایع مادر وجود داشته باشند، حس میشود.با اینکه یکسوم صنایع مادر در استان مرکزی قرار دارد اما در برخی نقاط دیگر کشور یا صنایع وجود ندارد یا این از تواناییهای بالقوه آن منطقه استفاده نمیشود. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان گفته بود که ۷۰درصد واحدهای صنعتی موجود در استان تعطیل یا نیمهتعطیل هستند. محمد درهوزمی از دولت درخواست کرد یک برنامه مدون و کاملی برای ایجاد فرصتهای شغلی داشته باشد. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان به نبود صنعت مهم و متوسط در کردستان اشاره کرد و افزود: کردستان در حال حاضر از هیچ گونه صنعت مادری برخوردار نیست. در صورت ایجاد صنایع مادر در کردستان، صنایع پاییندستی توسط بخش خصوصی هم در کنار آن گسترش خواهد یافت. وی بخش کشاورزی، معدن و گردشگری را ازجمله ظرفیتها و ظرفیتهای کردستان دانست و تصریح کرد: متاسفانه در چند سال گذشته معادن کردستان خامفروشی کرده که این امر مشکلات زیادی را در راستای صنایع تبدیلی بهدنبال داشته است. در قانون هیچگونه ممنوعیتی برای خامفروشی وجود ندارد، در سالهای اخیر مواد استخراجی از معادن به این صورت از استان خارج شده است.
اگر از خامفروشی معادن جلوگیری نکنیم نهتنها اشتغال ایجاد نمیشود بلکه ارزش افزودهای از این طریق عاید مردم استان نمیشود.
درهوزمی با اشاره به اینکه هیچ درآمدی در زمینه ارزش افزوده از طریق معادن عاید مردم استان کردستان نشده، گفته بود که در حال حاضر در استان معادن سنگآهن داریم اما متاسفانه این معادن هیچ ارزش افزودهای برای استان ندارند و تنها یکسری افراد خاص از این معادن سنگآهن در استان سود میبرند.
درهوزمی، نبود صنایع بزرگ در کردستان را یادآور شده و گفته بود که صنایع کوچک و متوسط موجود در کردستان متاسفانه به دلیل رکود چند سال گذشته دچار مشکلات شدهاند. وی از نیمهتعطیلی ۷۰درصد از واحدهای صنعتی موجود در استان خبر داد و بیان کرد: متاسفانه کردستان و تولیدکنندگان آن مظلوم واقع شدهاند. درهوزمی با بیان اینکه برای رسیدن نرخ بیکاری از ۲۸درصد به ۱۲درصد و ایجاد فرصتهای شغلی در کردستان باید همکاری مضاعف و حمایت جهشی صورت بگیرد، افزود: با توجه به آمارها ۴هزار نفر در بخش معدن در کردستان مشغول به کار هستند اما این آمار در کردستان ۲ هزار نفر بهدلیل فعال نبودن برخی معادن است. وی با اشاره به وجود ذخایر سنگآهن در شهرستانهای سقز، قروه و بیجار، گفت: میتوانیم با بهرهگیری از ظرفیت زنجیره کامل صنعت فولاد را در استان راهاندازی کنیم که این میتواند اقدام خوبی برای راهاندازی صنایع مادر در استان باشد.
اردبیل نیازمند صنایع مادر است
صنایع مادر را به جرات میتوان قلب تپنده اقتصاد هر کشور نامید، چراکه این صنایع، مولد محصولات اولیهای هستند که صنایع دیگر را تغذیه میکنند. صنایع مادر را به علت جامعیت محصولات و گستردگی خدمات، موتور حرکت صنایع دیگر نیز میخوانند. استان اردبیل در چند سال گذشته از آسیبهای مدیریت ناکارآمد به دور نمانده است. استاندار اردبیل چند وقت گذشته با اشاره به شناسایی بالغ بر ۶۰هزار نفر بیکار در استان گفت: برای رفع معضل بیکاری این استان نیازمند توسعه صنایع مادر است. مجید خدابخش بیان کرده بود که ساماندهی این تعداد بیکاران و ایجاد زمینههای شغلی نیازمند توسعه صنایع مادر و مولد است.
وی با بیان اینکه پرداخت ۲میلیون ریال تسهیلات نمیتواند برای این تعداد شغل ایجاد کند، اضافه کرد: ضروری است زمینه تولید شغل پایدار در استان فراهم شود. وی درخصوص ارائه تسهیلات در قالب طرحهای مشاغل خانگی و بنگاههای زودبازده با هدف اشتغالزایی اضافه کرد: در دهه ۶۰طرح بنگاههای زودبازده در کشور اجرا شد که نتایج مورد انتظار را بهدنبال نداشت. خدابخش تصریح کرد: این طرح در دولت قبلی با وجود تجربه نامطلوب گذشته تکرار شده و در ایجاد اشتغال و رفع بیکاری تاثیر حداقلی داشته است. خدابخش خواستار تعریف ۳ یا ۴ پروژه کلان تولیدی برای هر کدام از شهرستانهای استان شد و افزود: میتوان به جای سرمایهگذاری در برنامههای خرد روی زمینههای ایجاد اشتغال در سایه تولید تمرکز کرد. وی از سازمانهای اجرایی خواستار ارائه پروژههای پیشنهادی خود شد و افزود: دستگاهها میتوانند با تمرکز به این طرحها با تعامل با سایر ادارات زمینه جذب سرمایهگذار را فراهم کنند.
استاندار اردبیل همچنین با بیان اینکه بسیاری از سرمایهگذاران بهدلیل کاغذبازی اداری و سنگاندازیهای بخشنامههای اداری از سرمایهگذاری منصرف میشوند، اضافه کرد: ضروری است بخشنامه و دستورالعمل در خدمت سرمایهگذار باشد.
وی با تاکید به نقش ادارات مرتبط با سرمایهگذاران از جمله صنعت و معدن و بانکها خواستار حمایت از سرمایهگذاران و جذب آنها برای توسعه استان شد. استاندار اردبیل معتقد است در شرایطی که نمیتوان به درآمد حاصل از فروش نفت اتکا کرد، جذب سرمایه و ایجاد واحدهای صنعتی مولد است که میتواند آبادانی و در ادامه کاهش نرخ بیکاری را به دنبال داشته باشد.
منبع مطلب : www.smtnews.ir
مدیر محترم سایت www.smtnews.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
تعلیمات اجتماعی
تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان
کلاس پنجم
و آدرس
sharifnia.LXB.ir
لینک نمایید
سپس مشخصات لینک خود را در زیر وارد کنید.
در صورت وجود لینک ما در سایت شما
لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد
منبع مطلب : www.sharifnia.loxblog.com
مدیر محترم سایت www.sharifnia.loxblog.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
مادر
فولاد
سلام جواب فولاد است.
سلام جواب فولاد است
ببخشيد مزاحم شدم ميشه بگين
جواب فولاد است
سلام پسرا جواب میشود فولاد
سلام جواب فولاد است 🌈🧸
فولاد است
فولاد است
صادرات محصولات کشاورزی قالی خشکبار مس پتروشیمی-گاز-نفتوادرات کاغذ-وسایل برقی-ماشین الات -دارو
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
مهمترین صنایع مادر در کشور ما ایران صنایع ذوب آهن و صنایع پتروشیمی و صنایع ماشین سازی است