توجه : تمامی مطالب این سایت از سایت های دیگر جمع آوری شده است. در صورت مشاهده مطالب مغایر قوانین جمهوری اسلامی ایران یا عدم رضایت مدیر سایت مطالب کپی شده توسط ایدی موجود در بخش تماس با ما بالای سایت یا ساماندهی به ما اطلاع داده تا مطلب و سایت شما کاملا از لیست و سایت حذف شود. به امید ظهور مهدی (ع).

    هر محلول از چند جز تشکیل شده علوم هشتم

    1 بازدید

    هر محلول از چند جز تشکیل شده علوم هشتم را از سایت اسک 98 دریافت کنید.

    علوم کلاس هشتم

    در جدول زیر انواع محلول‌ها همراه با مثال آورده شده است.

    جداسازی مخلوط ها

    مواد در نقطه ذوب و جوش تغییر حالت می دهند. که این ویژگی در جداسازی مخلوط ها بسیار اهمیت دارد. برای جداسازی ماده جامد محلول در آب می توان آب را تبخیر کرد. در این حالت ماده حل شده به صورت جامد در ته ظرف باقی می ماند. از این نکته که مواد از نظر نقطه جوش با هم تفاوت دارند، در جداسازی استفاده می شود. زیرا آنهایی که نقطه جوش پایین تری دارند زودتر تبخیر می شوند. اتیل الکل و آب با هم یک محلول تشکیل می دهند که الکل در آن دارای نقطه جوش پایین تری است. دمای جوش آب  ºC 100 و الکل ºC 78 است، بنابراین الکل زودتر تبخیر شده و جدا می شود. در مواد خالص در طول مدت زمانی که تغییر حالت می دهند، دما ثابت است. آب در فشار یک اتمسفر در ºC0 یخ می زند ودر دمای  ºC100 به جوش می آید.بنابراین در طول انجماد و جوشیدن آب دمای آن ثابت می ماند در صورتی که در محلول ها در طول تغییر حالتشان دما ثابت نمی ماند و مرتب تغییر می کند. این تغییر به صورت افزایش دمای جوش و کاهش نقطه انجماد با افزایش زمان نمایان می شود.

    برای جداسازی ماده به صورت جامد از مخلوط آن از تفاوت در نقطه ذوب استفاده می شود. هرگاه چنین ترکیبی را در مقابل گرما قرار دهیم، ماده ای که دارای نقطه ذوب پایین تری باشد، به حالت مایع در می آید و ماده دیگر جامد می ماند. محلول های همگن جامد در مایع و مایع در مایع با استفاده از تفاوت در نقطه جوش آنها از هم جدا می شوند. برای جداسازی محلول های جامد در مایع از روش تقطیر ساده استفاده می شود. روش کار به این صورت است که در اثر حرارت دادن آن ، مایع تبخیر شده و با خروج از بالون تقطیر از دستگاه سرد کننده گذشته، متراکم می شود. مایع متراکم شده در پایان در ظرف دیگری جمع آوری می شود که به آن تقطیر شده می گویند. در ظرف اولیه ماده جامد باقی می ماند. به این ترتیب مخلوط همگن جامد در مایع از هم جدا می شود.

    برای جداسازی مخلوط های همگن مایع در مایع نمی توان از روش تقطیر ساده استفاده کرد. به عنوان مثال اگر از این روش برای جداسازی اتیل الکل و آب استفاده شود، به دلیل آن که الکل دارای نقطه جوش کمتری است، ابتدا الکل بخار می شود و همراه آن نیز مقداری آب تبخیر می شود. بنابر این تقطیر شده دارای مخلوطی از الکل و آب است. برای خالص سازی اینگونه مخلوط ها از روش تقطیر پیچیده استفاده می شود. همان طور که می دانیدتفاوتی که این دو روش دارند وجود کلون فراکسیون در تقطیر پیچیده است.  برای افزایش سطح تماس معمولاً داخل کلون را با تکه خرده های شیشه پر می کنند. هنگام حرارت دادن مخلوط قسمت پایینی کلون دارای دمای بالا و بالای کلون دمای پایین تری دارد. هنگام بالا آمدن بخارات مخلوط، آن قسمت از بخارات که نقطه جوش بالاتری دارد، با برخورد به تکه خرده های شیشه موجود در کلون متراکم شده و به داخل ظرف تقطیر بر می گردند. ولی بخارات ماده ای که دارای نقطه جوش پایین تری است و تا قسمت بالای کلون پیشروی کرده اند، پس از گذشتن از دستگاه سرد کننده متراکم شده ودر داخل ارلن مایر به صورت تقطیر شده جمع آوری می شود. به این ترتیب ، از مخلوط الکل در آب، الکل خالص بیشتری به دست می آید.

    همان طور که در آزمایش مشاهده می شود، مخلوطی شامل دو مایع را هنگامی که گرم می کنیم، مایعی که دمای جوش پایین تری دارد ابتدا شروع به جوشیدن می کند. تا زمانی که این مایع تمام شود، افزایش دمای محلول باقی مانده بسیار کم است به همین دلیل دما ثابت فرض می شود. پس از آن دما مجدداً افزایش می یابد و مایع دوم شروع به جوشیدن می کند و دما دوباره ثابت می ماند.  در طول جوشیدن مواد خالص، دما ثابت می ماند. در قسمت هایی که دما ثابت است، مایعات به صورت جداگانه در ظرف های مورد نظر جمع آوری شده و از همدیگر جدا می شوند.

    مهمترین کاربرد تقطیر جزء به جزء در صنعت جداسازی نفت خام است که از آن محصولات متفاوت به دست می آید. نفت خام خارج شده از چاه های نفت به عنوان سوخت و یا به منظورهای دیگرمستقیماً قابل استفاده نیست. برای استفاده از آن باید آن را در ستون های مختلف و متعدد برج تقطیر نفت خام حرارت داد. ترکیبات به دست آمده هم به عنوان سوخت و هم به عنوان ماده اولیه در صنعت استفاده می شود.  این روش برای جداسازی مخلوط های مایع در مایع استفاده می شود.

    مواد از نظر حالت فیزیکی به سه دسته جامد، مایع وگاز تقسیم می شوند. این مواد را می توان به دو دسته بزرگ مواد خالص و ناخالص (مخلوط) تقسیم کرد.

    مواد خالص دارای جرم مخصوص ، حلالیت و نقطه ذوب و جوش معین است که از دیگر مواد براحتی قابل تشخیص است. اکثر مواددر طبیعت به صورت خالص وجود ندارند، بلکه به صورت مخلوط  یافت می شوند. بطور مثال هوا مخلوطی از گازهای نیتروژن، اکسیژن، کربن دی اکسید، آرگون و ... است.

    بیشتر موادی که در زندگی روزمره ما جای دارند از منابع طبیعی بدست می آیند و همانطور که گفته شد، این مواد در طبیعت به  صورت مخلوط  یافت می شوند. از آنجا که هر کدام از اجزای تشکیل دهنده مخلوطها  دارای کاربردهای مختلف می باشند، جداسازی این مواد نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. مواد تشکیل دهنده مخلوطها ویژگی های خود را از دست نمی دهند و با روشهای الکتریکی ، مغناطیسی ، انحلال و نظایر آنها جدا می شوند. از کنار هم قرار گرفتن یک یا چند ماده بدون از دست دادن ویژگی های خود مخلوط به وجود می آید، بنابراین برای جداسازی مخلوطها  ابتدا باید ویژگی های مواد تشکیل دهنده را بدانیم.

    مواد تشکیل دهنده مخلوطها از نظر نحوه پخش شدن به دو دسته تقسیم می شوند:

    الف- همگن : ویژگی های این مخلوطها مانند هوا، آب نمک، آب گازدار و اتیل الکل در تمام سطح آنها به یک میزان پخش شده است و به آن محلول گفته می شود.

    ب- ناهمگن : ویژگی های این مخلوطها مانند دوغ، آب وروغن زیتون در تمام سطح آنها به یک میزان پخش نشده است.

    امولیسیون مخلوط مایع در مایع ، سوسپانسیون مخلوط جامد در مایع و آیروسل مخلوط گاز در جامد یا مایع است. از مخلوطهای گاز در جامد می توان دود و از مخلوطهای گاز در مایع مه را نام برد.

    چند روش جدا سازی برای کلاس هشتم:

    منبع مطلب : oloom8-3-4.blogfa.com

    مدیر محترم سایت oloom8-3-4.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    علوم تجربی پایه هشتم – فصل اول: مخلوط و جداسازی مواد

    مواد مختلفی در اطراف ما وجود دارد. این مواد ممکن است از یک جزء ماده تشکیل شده باشند یا آمیخته‌ای از دو یا چند جزء (ماده‌) باشند. البته باید بگوییم که بیش‌تر مواد اطراف ما و موادی که از آن‌ها استفاده می‌کنیم آمیخته‌ای از دو یا چند جزء می‌باشند. بنابراین مواد از این لحاظ دو دسته‌اند:

    الف- مواد خالص: موادی هستند. که تنها از یک جزء تشکیل شده باشند، مانند اکسیژن، آب‌مقطر و شکر

    ب- مواد مخلوط: موادی هستند که از مخلوط دو یا چند جزء (ماده) تشکیل شده باشند، مانند آجیل و سالاد. در یک مخلوط هر جزء خواص خود را حفظ می‌نماید. مثل مخلوط آب و نمک که هم خاصیت آب حفظ می­شود و هم شوری نمک و خاصیت آن. جدول 1 اجزای سازنده برخی مخلوط‌ها را نشان می‌دهد.

    جدول 1. اجزای سازنده برخی مخلوط‌ها

    مواد مخلوط به سه حالت جامد، مایع و گاز وجود دارند. انواع مخلوط‌ها از لحاظ حالت با ذکر مثال در جدول 2 ذکر شده‌اند.

    مخلوط‌ها دو دسته‌اند:

    1. مخلوط‌های ناهمگن یا غیر‌یکنواخت

    2. مخلوط‌های همگن یا یکنواخت (محلول)

    مخلوط‌هایی هستند که اجزای سازنده­ی آن‌ها به صورت یکنواخت در هم پخش نشده‌اند، مثل آجیل. این مخلوط‌ها دارای دو ویژگی می‌باشند که عبارتند از:

    1. اجزا به طور یکسان در هم پخش نشده‌اند.

    2. اجزا از همدیگر قابل تشخیص هستند.

    سوسپانسیون (تعلیق): نوعی از مخلوط‌های ناهمگن هستند که ذرات جامد به صورت معلق در آب (مایع) پراکنده هستند، مثل شربت خاکشیر و شربت معده.

    مخلوط‌هایی هستند که ذرات (اجزای آن‌ها) به صورت یکنواخت در هم پراکنده و پخش شده باشند، مثل آب نمک. این مخلوط‌ها دو ویژگی دارند که عبارتند از:  1. اجزای آن‌ها به طور یکنواخت در هم پخش شده‌اند. 2. اجزا از یکدیگر قابل تشخیص نمی‌باشند.

    (شکل2)

    هر محلول دارای دو جزء است. یکی حلال و دیگری حل شونده. مثلاً در آب نمک، آب حلال است و نمک حل‌شونده. از لحاظ تعریف:

    حلال: ماده­ای ­است که حل شونده را در خود حل می‌کند و جزء بیش‌تری از محلول را شامل می­شود.

    حل شونده: ماده‌ای است که در حلال حل می‌شود.

    انحلال‌پذیری یعنی بیش‌ترین مقدار ماده‌ای که در 100 گرم آب در یک دمای معین حل می‌شود.

    عوامل موثر بر انحلال‌پذیری: 1. دما 2. فشار 3. نوع ماده

    دما: معمولاً وقتی یک جامد را در یک مایع حل می‌کنیم دما در انحلال‌پذیری مؤثر می‌باشد. یعنی اگر دمای حلال زیاد شود مقدار حل‌شدن بیش‌تر می‌شود و برعکس. مثلاً وقتی آب گرم شود شکر بیش‌تری را می‌تواند در خود حل کند، اما اگر سرد باشد شکر کم‌تری را در خود حل می‌کند. اما باید توجه داشت که در مورد تمام مواد جامد این وضعیت وجود ندارد. به عنوان نمونه حل شدن نمک خوراکی در آب ارتباط چندانی به دما ندارد و با افزایش دما انحلال‌پذیری آن افزایش نمی‌یابد و تقریباً ثابت است. در مورد حل‌شدن گاز‌ها در یک حلال وضعیت کاملاً بر عکس می‌باشد. یعنی اگر دمای حلال زیاد شود حل‌شدن گاز‌ها کم می‌شود و بالعکس.

    جداسازی مخلوط‌ها به روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد، که در برخی مواقع آسان و در مواقعی هم پیچیده می‌باشد. معمول‌ترین راه‌های جداسازی مخلوط‌ها عبارتند از:

    1. سرریز‌کردن

    برای جداسازی مخلوط‌هایی می‌باشد که یکی در زیر و دیگری در رو قرار دارد (بر اساس سنگینی و سبکی). مثلاً مخلوط آب و ماسه از این طریق از هم جدا می‌شوند.

    2. صاف کردن

    برای جداسازی مخلوط‌هایی می‌باشد که یکی ریز و دیگری درشت باشد (بر اساس‌اندازه). مثلاً مخلوط آب و روغن و مخلوط برنج و آب از این طریق جدا می‌شوند.

    3. تقطیر

    برای جداسازی مخلوط‌های مایعی به‌کار می‌رود که نقطه جوش متفاوت دارند (تفاوت در نقطه جوش). مثلاً برای جداسازی الکل از آب از این روش استفاده می‌شود یا جداسازی اجزای نفت خام از هم.

    4. تبلور

    برای جداسازی یک جامد از یک محلول مایع به‌کار می‌رود (بر اساس تبخیر) مثل جداسازی نمک از آب.

    وسایلی هم وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توان اجزای برخی مخلوط‌ها را از هم جدا کرد که عبارتند از:

    آهن‌ربا: برای جداسازی ذرات آهنی در یک مخلوط، مثل مخلوط شن و براده آهن.

    قیف جداکننده: برای جداکردن مخلوط مایع در مایعی است که یکی در زیر و دیگری در رو می‌باشد. مثل مخلوط نفت و چای.

    کاغذ صافی: برای جداکردن دو ماده بر اساس‌اندازه ذرات به‌کار می‌رود، مثلاً برای جداکردن مخلوط آب و روغن به‌کار می‌رود.

    کمباین: برای جداکردن دانه‌ها از کاه و قسمت‌های خشک گیاه.

    دستگاه سانتریفیوژ (دستگاه گریزانه): برای جداسازی ذرات بر اساس سنگینی، مثل جداکردن چربی (کره) از ماست. یا جداکردن چربی از شیر و جداسازی اجزای خون در آزمایشگاه.

    دستگاه دیالیز: دستگاهی است که نقشی شبیه کلیه در بدن انسان دارد و آب و مواد اضافی بدن را از خون می‌گیرد.

    دستگاه تصفیه آب: برای جداسازی مواد معلق و اضافی در آب به کار می‌رود.

    اسید ماده­ای است که پی­اچ آن کم‌تر از 7 باشد و باز ماده­ای است که پی­اچ آن بیش‌تر از 7 باشد. برای شناسایی اسیدها و بازها از کاغذ پی­اچ استفاده می­شود. همچنین کاغذ پی­اچ درجه اسیدی و بازی را هم مشخص می­نماید.

    1. خوراکی مانند روغن، دوغ، شیر، سیب و … .

    2. دارویی مثل قرص‌ها، شربت‌ها

    3. بهداشتی مثل، شامپو، صابون و … .

    1. ماده خالص را با ذکر مثال تعریف کنید؟

    ماده‌ای است که فقط شامل یک جزء ماده می‌باشد، مانند آب مقطر

    2. ماده مخلوط را با ذکر مثال تعریف کنید‌؟

    موادی هستند که از مخلوط دو یا چند ماده تشکیل شده باشد مانند سالاد

    3. مهم‌ترین ویژگی مخلوط‌ها را بنویسید؟

    در هر مخلوط هر جزء ویژگی خود را حفظ می‌نماید یعنی خواص ماده قبل و بعد از مخلوط شدن تغییر نمی‌کند.

    4. از مواد زیر کدام خالص و کدام مخلوط می‌باشد.؟

    فولاد- آب مقطر- هوا- شیر- آبلیمو- جیوه

    آب مقطر و جیوه خالص هستند و بقیه مخلوط می‌باشند.

    5. انواع مخلوط را نام ببرید؟

    1. مخلوط‌های ناهمگن یا غیریکنواخت

    2. مخلوط‌های همگن یا یکنواخت (محلول)

    6. مخلوط ناهمگن را توضیح دهید؟

    نوعی مخلوط است که اجزای آن به طور یکنواخت در هم پخش نشده‌اند و ذرات در آن قابل تشخیص از هم باشند، مانند آجیل و سالاد.

    7. دو ویژگی مخلوط‌های ناهمگن را بنویسید؟

    1. اجزای آن به طور یکسان در هم پخش نیستند.

    2. اجزای آن از همدیگر قابل تشخیص هستند.

    8. مخلوط همگن راتوضیح دهید؟

    نوعی مخلوط است که ذرات به طور یکنواخت در هم پراکنده‌اند و اجزا قابل تشخیص نیستند، مثل شکر در آب.

    9. دوویژگی مخلوط‌های همگن را بنویسید؟

    1. اجزای آن‌ها به طور یکنواخت پراکنده شده‌اند.

    2. اجزای آن از یکدیگر قابل تشخیص نمی‌باشند.

    10. سوسپانسیون یعنی چه‌؟

    نوعی مخلوط ناهمگن است که ذرات یک جامد به صورت معلق در آب پراکنده‌اند، مثل دوغ، شربت معده، شربت خاکشیر.

    11. کدامیک از مواد زیر مخلوط همگن و کدام ناهمگن می‌باشد؟

    آب نمک- دوغ- هوا- نوشابه آجیل

    دوغ و آجیل مخلوط ناهمگن هستند و بقیه مخلوط همگن می‌باشند.

    12. هر محلول (مخلوط همگن )شامل چند جزء می‌باشد‌؟

    دو جز: 1. حلال         2. حل شونده

    13. حلال چیست؟

    حلال، ماده­ای است که حل شونده را در خود حل می‌کند و جزء بیش‌تری از محلول را تشکیل می­دهد.

    14. حل شونده چیست‌؟

    حل شونده: ماده‌ای است که در حلال حل می‌شود

    15. محلول‌ها به چه حالت‌هایی دیده می‌شوند‌؟

    به سه حالت، جامد، مایع و گاز

    16. عوامل موثر بر انحلال‌پذیری کدام‌اند‌؟

    دما، فشار و نوع ماده

    17. اثر دما بر انحلال‌پذیری را توضیح دهید؟

    معمولاً هر چه دما افزایش یابد انحلال‌پذیری برخی جامدات در آب بیش‌تر می‌شود اما در حل شدن گازها وضعیت برعکس است، زیرا با افزایش دما انحلال‌پذیری کم می‌شود.

    18. انحلال‌پذیری مواد به چه حالت‌هایی ممکن است. وجود داشته باشد؟

    ماده­ حل شدنی: که در یک ماده قابل حل شدن است.

    ماده حل نشدنی: که در یک ماده قابل حل شدن نمی‌باشد.

    19. روش‌های جداسازی اجزای مخلوط‌ها را بنویسید؟

    1. سرریز کردن: برای جداسازی مخلوط‌هایی می‌باشد که یکی در زیر و دیگری در رو قرار دارد (بر اساس سنگینی و سبکی). مثل جدا کردن مخلوط آب و ماسه از هم

    2. صاف کردن: برای جداسازی مخلوط‌هایی می‌باشد که یکی ریز و دیگری درشت باشد (بر اساس ‌اندازه). مثل جداکردن مخلوط آب و روغن از هم.

    3. تقطیر: برای جداسازی مخلوط‌های مایعی به‌کار می‌رود که نقطه جوش متفاوت دارند (تفاوت در نقطه جوش). مثل جداکردن الکل و آب از هم.

    4. تبلور: برای جداسازی یک جامد از یک محلول مایع به‌کار می‌رود (بر اساس تبخیر). مثل جداسازی نمک و آب از هم.

    20. اسید چیست؟

    ماده‌ای که پی‌اچ آن کم‌تر از هفت باشد، اسید نام دارد. مثلاً آبلیمو، اسید باتری، سرکه، شیر، نوشابه و اسید معده.

    21. باز چیست؟

    ماده‌ای است که پی‌اچ آن بیش‌تر از هفت باشد. مثل مایع ظرفشویی، مایع سفید‌کننده (وایتکس)، خون، صابون و آب دریا.

    22. کاغذ پی‌اچ چیست‌؟

    کاغذ پی‌اچ برای شناسایی اسیدها و بازها به‌کار می‌رود و درجه اسیدی یا بازی را هم مشخص می‌کند دامنه پی‌اچ مواد از 0 تا 14 می‌باشد.

    1. کدام جمله در مورد مخلوط‌ها صحیح نمی‌باشد.؟

    الف: آلیاژها در واقع یک مخلوط جامد در جامد هستند.

    ب: در یک مخلوط همواره اجزا قابل تشخیص می‌باشند.

    پ: در یک مخلوط هر جزء ویژگی خود را حفظ می‌کند.

    ت: هوا یک نوع مخلوط گاز در گاز است.

    2. در مورد مخلوط آب نمک کدام مورد صحیح است؟

    الف: یک مخلوط همگن است.          

    ب: شفاف است.

    پ: شوری درهمه جای آن یکسان است.     

    ت: همه موارد

    3. کدام مورد مربوط به ویژگی مخلوط‌های ناهمگن می‌باشد.؟

    الف: پخش غیر‌یکنواخت اجزاء         

    ب: قابل تشخیص بودن هر جزء

    پ: غیر‌شفاف بودن                 

    ت: هر سه ­مورد

    4. وقتی با حل‌کردن بیش‌تر کات کبود رنگ محلول غلیظ‌تر شود، علت چیست؟

    الف: مقدار حل شونده              ‌

    ب: مقدار حلال

    پ: نوع حلال                  

    ت: هیچ‌کدام

    5. با افزایش دما میزان انحلال‌پذیری نمک خوراکی چه تغییری می‌کند؟

    الف: افزایش می‌یابد              

    ب: کاهش می‌یابد

    پ: ثابت می‌ماند                 

    ت: افزایش قابل ملاحظه خواهد داشت

    6. در الکل 70 درصد، حلال و حل شونده به ترتیب کدامند؟

     الف: الکل- آب                                     ب: آب- الکل

    پ: ناخالصی‌ها- الکل                               ت: الکل- ناخالصی‌ها

    7. برای جداسازی مخلوط الکل و آب بهترین روش کدام است؟

    الف: تقطیر                                          ب: تبلور

    پ: سرریز کردن                                    ت: صاف کردن

    8. از قیف جداکننده برای جداسازی اجزای کدام ماده زیر استفاده می‌گردد؟

    الف: چای در آب                                    ب: آب نمک

    پ: خاک در آب                                     ت: نفت در آب

    9. PH یک ماده 14 و PH ماده دیگر (0) است. این دو ماده به ترتیب:

    الف: اسید قوی- باز قوی    

    ب: باز قوی- اسید قوی

    پ: باز قوی- اسید ضعیف   

    ت: باز ضعیف- اسید قوی

    10. آب لیمو، شیر، مایع ظرف‌شویی و آب پرتقال به ترتیب چه حالتی دارند؟

    الف: باز- اسید- باز- اسید  

    ب: اسید- باز- اسید- اسید

    پ: اسید- اسید- باز- اسید   ت: باز- باز- اسید- اسید

    منبع مطلب : asyadmarket.ir

    مدیر محترم سایت asyadmarket.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    بد بود 28 روز قبل
    0

    بد بود $&

    ناشناس 2 ماه قبل
    1

    میگم چرا این سایت اینجوریه سوال میکنی درسنامه برات میاره😐😐😪

    برای ارسال نظر کلیک کنید